سایه شوم شکار بر سر حیاتوحش دنا
منطقه حفاظت شده دنا در فصل زمستان با چالشهای مختلفی از جمله حضور شکارچیان و تهدید حیات جانوری مواجه است و اداره کل محیطزیست کهگیلویه و بویراحمد نقش بسزایی در رفع خطرهای احتمالی پیرامون حیاتوحش دارد.
به گزارش پایگاه خبری بلور گچساران، با شروع فصل بارندگیها و کاهش دمای هوا در مناطق سردسیری و شروع بارش برف در ارتفاعات و مناطق کوهستانی، شاهد حضور گونههای جانوری و حیاتوحش به مناطق پاییندست و روستاهای مجاور این مناطق هستیم.
حضور گونههای جانوری برای رهایی از سرما، پیداکردن غذا و علوفه و در حریم روستاها و مناطق مختلف مشاهده میشود.
در استان کهگیلویه و بویراحمد و مناطق کوهستانی آن حیاتوحش متنوع جانوری وجود دارد و تغییر شرایط جوی میتواند حیات آنها را در معرض خطر قرار دهد، یکی از این مناطق پارک ملی دنا است و تنوع گونههای جانوری از جمله کل و بز سبب اهمیت مضاعف این منطقه شده است.
ظرفیتهای نادر جانوری این منطقه با شروع فصل زمستان با چالشهای مختلفی از جمله شکار مواجه میشود و دراینرابطه محیطزیست کهگیلویه و بویراحمد و جوامع محلی نقش بسزایی در حفاظت از اینگونههای جانوری دارند.
مدیرکل حفاظت محیطزیست کهگیلویه و بویراحمد در گفتگو با این پایگاه خبری گفت: هر ساله با شروع فصل بارشها در مناطق سردسیری بهصورت برف است و موضوع حفاظت از گونههای جانوری اهمیت بیشتری دارد و در این راستا این سازمان برنامههای مختلفی را دنبال میکند.
عبدال دیانتینسب با بیان اینکه در مناطق برفی و کوهستانی کهگیلویه و بویراحمد حفاظت محیط زیست دو برنامه مهم دارد گفت: یکی از برنامهها گشت کنترل مأموران حفاظت محیطزیست است و همکاران در این ایام با حضور در مناطق کوهستانی و برفی موضوع نظارت، پایش و بررسی آن مناطق را برای شناسایی گونههای جانوری و شناسایی احتمالی شکارچیان در برنامه دارند.
وی با بیان اینکه آموزش جوامع محلی برای صیانت از حیاتوحش نقش مهمی در حیات اینگونهها دارد، ادامه داد: در برنامه دیگر محیطزیست، آموزش جوامع محلی و روستاییان برای مدیریت حضور اینگونهها دنبال میشود.
دیانتینسب اظهار داشت: در مواقعی که کمبود نیرو برای حفاظت از گونههای جانوری مشاهده شود از ادارات ستادی و ظرفیت دیگر همکاران استفاده میشود.وی با توضیح اینکه آموزش جوامع محلی مشکلات مختلف را در این بخش حل میکند گفت: در بحث آموزش جوامع محلی، موضوع رفع تعارض انسان با محیطزیست آموزش داده میشود و این آموزش نقش بسزایی برای شناخت آسیبهای بین انسان و حیاتوحش دارد.
مدیرکل محیطزیست کهگیلویه و بویراحمد افزود: باتوجهبه احتمال خسارت حیاتوحش به منافع جوامع محلی پیگیری این خسارت از طرق تأیید شورای محل و همچنین پایگاه محیطبانی و در مرحله بعد جمعآوری مستندات و نهایتاً میزان خسارت به محیطزیست تحویل داده خواهد شد.
دیاتینسب ادامه داد: با بارش برف مناطق حاشیه دنا امکان حضور بیشتری گونههای جانوری همچون کل و بز وجود دارد که در کنار برنامههای پیشبینی شده این سازمان از مردم ساکن و مجاور این مناطق تقاضای حمایت، همکاری و مراقبت برای حفاظت از حیاتوحش را داریم.
این مسئول در پایان با بیان اینکه سرشماری کل و بز، در مناطق مختلف استان کهگیلویه و بویراحمد، متفاوت است گفت: در مناطق گچساران شاهد رشد ۱۰ درصدی گونههای حیاتوحش بودیم.